top of page
Αναζήτηση

Μην αγνοείτε αυτά τα 11 συμπτώματα της καρδιάς


Εάν κάτι δεν πήγαινε καλά με τη καρδιά σας, θα το ξέρατε;

Δεν παρουσιάζονται όλα τα προβλήματα καρδιάς με σαφή προειδοποιητικά σημάδια. Ορισμένα καρδιακά συμπτώματα δεν συμβαίνουν στο στήθος σας και δεν είναι πάντα εύκολο να πείτε τι συμβαίνει.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είστε μεγάλοι σε ηλικία, είστε υπέρβαροι ή έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, λέει ο Vincent Bufalino, MD, εκπρόσωπος της American Heart Association. "Όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε," λέει, "τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανησυχείτε για οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με την καρδιά".

Προσέξτε ιδιαίτερα για αυτά τα συμπτώματα:

1. Δυσφορία στο στήθος

Είναι το πιο κοινό σημάδι του καρδιακού κινδύνου. Εάν έχετε μπλοκαρισμένη αρτηρία ή καρδιακή προσβολή, μπορεί να αισθανθείτε πόνο, σφίξιμο ή πίεση στο στήθος σας.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι σαν ένας ελέφαντας να κάθεται πάνω τους. Άλλοι λένε ότι είναι σαν τσίμπημα ή αίσθηση καύσου.

Εάν πρόκειται για ένα πολύ σύντομο πόνο ή αν είναι ένα σημείο που πονάει περισσότερο όταν το αγγίζετε ή το πιέζετε πιθανώς να μην είναι η καρδιά σας. Θα πρέπει όμως να ελεγχθεί από γιατρό.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να έχετε καρδιακά προβλήματα - ακόμα και καρδιακή προσβολή - χωρίς πόνο στο στήθος! Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στις γυναίκες.

2. Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή πόνος στο στομάχι

Μερικοί άνθρωποι έχουν αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής. Μπορούν ακόμη και να κάνουν εμετό.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αυτό το είδος συμπτωμάτων από ότι είναι οι άνδρες.

Φυσικά, μπορείτε να έχετε ένα αναστατωμένο στομάχι για πολλούς λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την καρδιά σας. Θα μπορούσε να είναι κάτι που φάγατε, τελικά. Αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής.

Επομένως, αν νιώθετε έτσι και κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε καρδιακά προβλήματα, αφήστε έναν γιατρό να ανακαλύψει τι συμβαίνει, ειδικά εάν έχετε επίσης κάποιο από τα άλλα συμπτώματα αυτής της κατάστασης.

3. Πόνος που εξαπλώνεται στο βραχίονα

Ένα άλλο κλασσικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος που αντανακλά στην αριστερή πλευρά του σώματος.

Σχεδόν πάντα ξεκινάει από το στήθος αλλά

4. Αισθάνεστε ζαλάδα

Πολλά πράγματα μπορούν να σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας ή να αισθανθείτε λιποθυμία για μια στιγμή. Ίσως δεν είχατε φάει αρκετά ή έχετε πιει ποτό, ή σηκώνεστε απότομα.

Αλλά εάν αισθανθείτε ξαφνικά αστάθεια και έχετε επίσης δυσφορία στο στήθος ή δύσπνοια, καλέστε αμέσως γιατρό.

5. Πόνος στο λαιμό ή στο σαγόνι

Από μόνος του, ο πόνος στο λαιμό ή στο σαγόνι πιθανότατα δεν σχετίζεται με την καρδιά. Πιο πιθανό, προκαλείται από ένα μυϊκό ζήτημα, ένα κρύωμα ή ένα ρινικό πρόβλημα.

Αλλά εάν έχετε πόνο ή πίεση στο κέντρο του στήθους σας που εξαπλώνεται στο λαιμό ή στο σαγόνι σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Καλέστε το 166 και αναζητήστε ιατρική βοήθεια για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά.

6. Εξαντλείστε εύκολα

Εάν ξαφνικά αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από το να κάνετε κάτι που δεν είχατε κανένα πρόβλημα στο παρελθόν - όπως το ανέβασμα στις σκάλες ή η μεταφορά πραγμάτων από το αυτοκίνητο - κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας αμέσως.

Ακραία εξάντληση ή ανεξήγητη αδυναμία, μερικές φορές για μέρες κάθε φορά, μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα καρδιακής προσβολής, ειδικά για τις γυναίκες.

7. Ροχαλητό

Είναι φυσιολογικό να ροχαλίζετε λίγο ενώ κοιμάστε. Αλλά το ασυνήθιστα δυνατό ροχαλητό μπορεί να είναι ένα σημάδι άπνοιας. Αυτό συμβαίνει όταν σταματάτε να αναπνέετε για πολύ λίγο πολλές φορές τη νύχτα ενώ κοιμάστε. Αυτό δίνει έξτρα στρες-άγχος στην καρδιά σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει εάν χρειάζεστε μια μελέτη ύπνου για να δείτε εάν έχετε αυτή την κατάσταση. Εάν το κάνετε, μπορεί να χρειαστείτε μια μηχανή CPAP για να εξομαλύνετε την αναπνοή σας ενώ κοιμάστε.

8. Ιδρώνετε

Όταν ιδρώνετε με κρύο ιδρώτα χωρίς προφανή λόγο μπορεί να σημαίνει καρδιακή προσβολή. Εάν συμβεί αυτό μαζί με οποιοδήποτε από αυτά τα άλλα συμπτώματα, καλέστε το 166 να πάτε αμέσως σε νοσοκομείο. Μην προσπαθήσετε να πάτε οδηγώντας.

9. Βήχας που δεν σταματάει

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη καρδιακού προβλήματος. Αλλά εάν έχετε καρδιακή νόσο ή γνωρίζετε ότι είστε σε κίνδυνο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή.

Εάν έχετε βήχα που συνεχίζει και παράγει λευκή ή ροζ βλέννα, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις του σώματος, προκαλώντας διαρροή αίματος πίσω στους πνεύμονες.

Ρωτήστε το γιατρό σας για να ελέγξετε τι προκαλεί το βήχα σας.

10. Τα πόδια είναι πρησμένα

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν αντλεί αίμα τόσο αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.

Όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετά γρήγορα, το αίμα πάει πίσω στις φλέβες και προκαλεί πρήξιμο.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο για τα νεφρά να αφαιρέσουν επιπλέον νερό και νάτριο από το σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πρήξιμο.

11. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (Αρρυθμία)

Είναι φυσιολογικό η καρδιά σας να χτυπάει δυνατά και γρήγορα όταν είστε νευρικοί ή ενθουσιασμένοι.

Αλλά εάν αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπάει εκτός χρόνου για περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, ή εάν συμβαίνει συχνά, ενημερώστε το γιατρό σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται από κάτι που είναι εύκολο να διορθωθεί, όπως υπερβολική ποσότητα καφεΐνης ή αϋπνία. Αλλά περιστασιακά, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια κατάσταση που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή που χρειάζεται θεραπεία. Ζητήστε, λοιπόν, από το γιατρό σας να το ελέγξει.

Πηγή: www.webmd.com

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page