Ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι μια διογκωμένη, αδύναμη περιοχή στο τοίχωμα μιας αρτηρίας που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα δεν προκαλεί συμπτώματα και παραμένει απαρατήρητο.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, το ανεύρυσμα του εγκεφάλου σπάει (ρήξη), απελευθερώνοντας αίμα στο κρανίο και προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο με το αποτέλεσμα να ονομάζεται υποαραχνοειδής αιμορραγία.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αιμορραγίας, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον εγκέφαλο ή θάνατος.
Η πιο συνηθισμένη θέση για τα ανευρύσματα του εγκεφάλου είναι στο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων στη βάση του εγκεφάλου που ονομάζεται κύκλος του Willis.
Συμπτώματα
Τα περισσότερα ανευρύσματα εγκεφάλου δεν προκαλούν συμπτώματα και συνήθως ανακαλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια εξετάσεων για άλλη, συνήθως άσχετη κατάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα ανεύρυσμα χωρίς διάσπαση θα προκαλέσει προβλήματα πιέζοντας περιοχές στον εγκέφαλο. Όταν συμβεί αυτό, το άτομο μπορεί να υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους, θολή όραση, αλλαγές στην ομιλία και πόνο στον αυχένα, ανάλογα με το ποιες περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζονται και πόσο μεγάλο είναι το ανεύρυσμα.
Τα συμπτώματα ρήξης έρχονται συχνά ξαφνικά. Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα ή τα παρατηρήσετε σε κάποιον που γνωρίζετε, καλέστε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αμέσως:
Ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος διαφορετικός από τους πονοκεφάλους του παρελθόντος
Πονόλαιμος
Ναυτία και έμετος
Ευαισθησία στο φως
Λιποθυμία ή απώλεια συνείδησης
Επιληπτικές κρίσεις
Αντιμετώπιση
Ο γιατρός σας θα σκεφτεί πολλά πράγματα πριν αποφασίσει την καλύτερη θεραπεία για εσάς. Τα πράγματα που θα καθορίσουν τον τύπο θεραπείας που λαμβάνετε περιλαμβάνουν την ηλικία σας, το μέγεθος του ανευρύσματος, τυχόν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου και τη γενική σας υγεία.
Επειδή ο κίνδυνος ρήξης μικρού (λιγότερο από 10 mm) ανευρύσματος είναι χαμηλός και η χειρουργική επέμβαση για ανεύρυσμα του εγκεφάλου είναι συχνά επικίνδυνη, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να συνεχίσει να παρατηρεί την κατάστασή σας παρά να κάνει χειρουργική επέμβαση.
Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τρόπους για να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία σας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά, όπως η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και το κάπνισμα.
Εάν το ανεύρυσμα σας είναι μεγάλο ή προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα, και εάν είχατε προηγούμενο ρήγμα ανευρύσματος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.
Οι ακόλουθες διαδικασίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τόσο των ρήξεων και των μη διαρραγόμενων ανευρυσμάτων του εγκεφάλου:
Χειρουργική αποκοπή: Ένας νευροχειρουργός μπορεί να επέμβει στον εγκέφαλο ανοίγοντας το κρανίο, εντοπίζοντας το κατεστραμμένο αιμοφόρο αγγείο και τοποθετώντας ένα κλιπ πριν το ανεύρυσμα. Αυτό εμποδίζει το αίμα να εισέλθει στο ανεύρυσμα και να προκαλέσει περαιτέρω ανάπτυξη ή διαρροή αίματος.
Εμβολισμός: Ένας νευροχειρουργός ή επεμβατικός ακτινολόγος μπορεί να βάλει ένα σωλήνα (καθετήρα) μέσω των αρτηριών, όπως με ένα αγγειογράφημα, να εντοπίσει το ανεύρυσμα και να το γεμίσει με ειδικό υλικό. Αυτό εμποδίζει την είσοδο περαιτέρω αίματος στο ανεύρυσμα επιλύοντας έτσι το πρόβλημα.
Και οι δύο αυτές διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε νοσοκομεία όπου επεμβάσεις όπως αυτές υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν.
Πηγή: www.webmd.com