Ποιο το πρόστιμο και οι κυρώσεις για κάτοχο ανασφάλιστου οχήματος

 

Ο Νόμος 489/76, προβλέπει τις εξής κυρώσεις:

 

α) Διοικητικές κυρώσεις

 

- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 6 μήνες.

 

- Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες και σε περίπτωση εμπλοκής του σε ατύχημα για 2 χρόνια.

 

- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα.

 

Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

 

β) Ποινικές κυρώσεις

 

- φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και

- χρηματική ποινή μέχρι €3.000 Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:

- να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις

- να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθούν οι προαναφερόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 

Ετικέτες:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Αφήστε το σχόλιό σας

Blog

AV-asfalisi

Ληλαντίων 3, Χαλκίδα 34100

694 508 7202

Καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο