top of page
Αναζήτηση

Μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια σε έντονες καιρικές συνθήκες;



Είστε καλά εξοπλισμένοι για τέτοιες περιπτώσεις;


Η οδήγηση σε ιδανικές καιρικές συνθήκες δεν είναι δύσκολη, αλλά όταν επικρατεί έντονος καιρός, είναι σημαντικό να λαμβάνετε επιπλέον προφυλάξεις. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η επιβράδυνση του οχήματος και η αύξηση της συγκέντρωσης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αλλά οι παρακάτω πρόσθετες προφυλάξεις για συγκεκριμένα είδη καιρού μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια.



Συμβουλές για οδήγηση σε πάγο ή χιόνι


  • Κόψτε ταχύτητα. Οι γέφυρες και οι διαβάσεις παγώνουν πρώτα, γι' αυτό σιγά σιγά και αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στην ταχύτητα ή την κατεύθυνση. Προσοχή στον μαύρο πάγο.

  • Διατηρήστε τα παράθυρα καθαρά. Η ορατότητα είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε κακές καιρικές συνθήκες. Ανάψτε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες και ενεργοποιήστε τον ξεπαγωτή, εάν χρειάζεται. Ξύστε τον πάγο από τα παράθυρά σας πριν φύγετε για να εξασφαλίσετε τη σωστή ορατότητα. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι όλα τα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί από την περιοχή του πίσω παραθύρου. Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να δείτε, σταματήστε σε μια ασφαλή τοποθεσία μακριά όσο γίνεται από το δρόμο.

  • Φρενάρετε προσεκτικά. Το απότομο φρενάρισμα μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα και απώλεια του ελέγχου του τιμονιού. Εάν έχετε αντιμπλοκάρισμα (ABS), ασκήστε, σταθερή πίεση στο πεντάλ.

  • Αντισταθείτε στην παρόρμηση να «το πατήσετε». Εάν κολλήσετε στο χιόνι, ισιώστε τους τροχούς και επιταχύνετε αργά. Αποφύγετε το σπινιάρισμα των ελαστικών. Χρησιμοποιήστε άμμο ή κάτι να μπορεί να μπλοκάρει κάτω από τους κινητήριους τροχούς.


Συμβουλές για οδήγηση στη βροχή


  • Ενεργοποιήστε τους υαλοκαθαριστήρες. Ναι, είναι προφανές, αλλά θυμηθείτε να τα διατηρήσετε. Οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε έξι έως δώδεκα μήνες για βέλτιστη απόδοση. Μπορεί επίσης να θελήσετε να εξετάσετε τις κυρτές λεπίδες υαλοκαθαριστήρων, οι οποίες θα παρέχουν πιο ομοιόμορφη επαφή με το γυαλί στη βροχή.

  • Ανάψτε τους προβολείς. Η ορατότητα είναι συνήθως σε κίνδυνο σε συνθήκες βροχής. Οι προβολείς μπορούν να βοηθήσουν. Υπάρχει και νόμος που απαιτεί τη χρήση φώτων ομίχλης ή μαζί και με τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα) σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής.

  • Διατηρήστε τα παράθυρα καθαρά. Ο ξεπαγωτήρας ή το κλιματιστικό μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε καθαρά τα παράθυρα και τους καθρέφτες.

  • Κάνε υπομονή. Πηγαίνετε πιο αργά από το κανονικό. Αφήστε περισσότερο χώρο όταν σταματάτε. Το υγρό οδόστρωμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια πρόσφυσης και να οδηγήσει σε ολίσθηση ή υδρολίσθηση.

  • Πηγαινω από γύρω. Ποτέ μην διασχίζετε έναν πλημμυρισμένο δρόμο γιατί είναι δύσκολο να διακρίνεται πόσο βαθιά είναι το νερό. Αφιερώστε χρόνο για να βρείτε μια εναλλακτική διαδρομή. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να παρασυρθείτε σε μια ξαφνική πλημμύρα.

  • Απενεργοποιήστε το cruise control. Όταν οι δρόμοι είναι βρεγμένοι, είναι καλύτερο να επιτρέπετε στον οδηγό να ελέγχει την ταχύτητα και να αντιδρά στις συνθήκες.


Συμβουλές για πλοήγηση στην ομίχλη


  • Ανάψτε τα φώτα και τα φώτα ομίχλης. Οι προβολείς πρέπει να είναι αναμμένοι και ρυθμισμένοι στη μεσαία σκάλα.

  • Περιμένετε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όραση, κάντε με ασφάλεια στην άκρη στη δεξιά πλευρά — πολύ έξω από τη λωρίδα κυκλοφορίας — και ενεργοποιήστε τα φλας έκτακτης ανάγκης. Περιμένετε μέχρι να βελτιωθεί η ορατότητα πριν συνεχίσετε.


Συμβουλές για το χειρισμό του οχήματός σας σε ισχυρούς ανέμους


  • Προσέξτε. Προσέξτε τα διάφορα ιπτάμενα διάσπαρτα κομμάτια και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κοντά σε ρυμουλκούμενα, φορτηγά ή οχήματα που μεταφέρουν ελαφρύ φορτίο.

  • Μερικά αυτοκίνητα δεν πρέπει να οδηγούνται. Είναι καλύτερο να μην οδηγείτε ρυμουλκούμενο, φορτηγό ή άλλο όχημα, αυτοκίνητα με υψηλά κέντρα βάρους όπως SUV και φορτηγά σε ισχυρούς ανέμους.


Οδήγηση σε όλους τους τύπους καιρού


  • Να φοράτε τη ζώνη σας.

  • Εστιάστε στον προορισμό σας και αποφύγετε τους περισπασμούς.

  • Κουτί πρώτων βοηθειών. Συσκευάστε και αποθηκεύστε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης στον χώρο αποσκευών ή στο χώρο αποσκευών σας με αντικείμενα που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση κατάστασης στο δρόμο.


Ειδικές συμβουλές για επαγγελματίες οδηγούς


  • Προσοχή στις ανατροπές. Λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους και του υψηλού κέντρου βάρους τους, τα επαγγελματικά οχήματα μπορεί να είναι πολύ επιρρεπή σε ανατροπή σε ισχυρούς ανέμους. Φροντίστε να αξιολογήσετε την ασφάλεια και τις καιρικές συνθήκες πριν βγείτε στο δρόμο.

  • Ισχυροί άνεμοι. Λόγω του ότι τα φορτηγά έχουν μεγάλη επιφάνεια που χτυπούν οι άνεμοι, διατρέχουν κίνδυνο να εκτραπούν από τη λωρίδα κυκλοφορίας τους σε έντονες καιρικές συνθήκες.

  • Χαμένο ή κατεστραμμένο φορτίο. Εάν το φορτίο σας φύγει σε κακές καιρικές συνθήκες, σταματήστε και βγείτε από το δρόμο. Επικοινωνήστε με την αστυνομία για να προειδοποιήσετε και να εκτρέψετε την κυκλοφορία σε λωρίδες χωρίς συντρίμμια. Αφαιρέστε τα συντρίμμια από το δρόμο όσο μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια — ή περιμένετε την αστυνομία. Τοποθετήστε φωτοβολίδες κοντά στο όχημά σας για να προειδοποιήσετε τα επερχόμενα οχήματα.

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
AV-ASFALISI LOGO
bottom of page