top of page
Αναζήτηση

Ιός της Γρίπης H1N1


Η γρίπη H1N1 γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, oνομάζεται έτσι επειδή στο παρελθόν οι άνθρωποι που την κόλλησαν είχαν άμεση επαφή με χοίρους. Αυτό όμως άλλαξε πριν από αρκετά χρόνια, όταν εμφανίστηκε ένας νέος ιός που εξαπλώθηκε σε ανθρώπους που δεν βρίσκονταν κοντά σε χοίρους.

Το 2009, ο H1N1 εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, όταν και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το χαρακτήρισε πανδημία. Από τότε, οι άνθρωποι συνέχισαν να αρρωσταίνουν από τη γρίπη των χοίρων, αλλά όχι τόσο.

Ενώ δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαινόταν πριν από μερικά χρόνια, είναι ακόμα σημαντικό να προστατευθείτε από το να κολλήσετε.

Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα υγείας από την εποχική γρίπη γι'αυτό το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη είναι το εμβόλιο της γρίπης, κάθε χρόνο. Ο Η1Ν1 είναι ένας από τους ιούς που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

Πως το κολλάω;

Με τον ίδιο τρόπο όπως με την εποχική γρίπη. Όταν οι άνθρωποι που τον έχουν βήχουν ή φτερνίζονται, ψεκάζουν μικροσκοπικές σταγόνες του ιού στον αέρα. Εάν έρθετε σε επαφή με αυτές τις σταγόνες, αγγίξετε μια επιφάνεια (όπως ένα ντουλαπάκι ή νεροχύτη) όπου οι σταγόνες προσγειώθηκαν ή αγγίξετε κάτι που ένα προσβεβλημένο άτομο έχει αγγίξει πρόσφατα, μπορεί να κολλήσετε.

Συμπτώματα

  • Βήχας

  • Πυρετός

  • Πονόλαιμος

  • Ρινική καταρροή

  • Πόνοι σώματος

  • Πονοκέφαλο

  • Κρυάδες

  • Κούραση

  • Κόπωση

  • Διάρροια

Όπως και η κανονική γρίπη, ο H1N1 μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως πνευμονία, λοίμωξη των πνευμόνων και άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Εάν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια, σοβαρό εμετό, πόνο στην κοιλιά ή τα πλευρά, ζάλη ή σύγχυση, καλέστε αμέσως το γιατρό σας ή το 166.

Υπάρχει εξέταση για τον H1N1;

Ναι και χωρίς αυτή είναι δύσκολο να πείτε εάν έχετε γρίπη των χοίρων ή εποχιακή γρίπη, επειδή τα περισσότερα συμπτώματα είναι ίδια.

Ένας εργαστηριακός έλεγχος (εξέταση μοριακής βιολογίας) είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζεις. Ακόμα και μια γρήγορη δοκιμή γρίπης που μπορείτε να πάρετε στο γραφείο του γιατρού σας δεν θα σας πει σίγουρα.

Θεραπεία

Μερικά από τα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της εποχικής γρίπης δρουν επίσης κατά της γρίπης του H1N1. Το Oseltamivir (Tamiflu), το peramivir (Rapivab) και το zanamivir (Relenza) φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα, αν και ορισμένα είδη γρίπης των χοίρων δεν ανταποκρίνονται στο oseltamivir.

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλά πιο γρήγορα. Μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα. Λειτουργούν καλύτερα όταν τα παίρνετε μέσα σε 48 ώρες από τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης, αλλά μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και αν τα πάρετε αργότερα.

Τα αντιβιοτικά δεν θα κάνουν τίποτα απολύτως για σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η γρίπη προκαλείται από έναν ιό, όχι από βακτήρια.

Προστασία

Εκτός από το εμβόλιο της γρίπης, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε υγιείς:

  • Πλύνετε τα χέρια σας όλη την ημέρα με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

  • Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.

  • Αποφύγετε τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι.

Πηγή: webmd.com

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page