top of page
Αναζήτηση

Νόσος Graves: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία


Η νόσος Graves είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοάνοσο*) που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός).

Αν και πολλές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε υπερθυρεοειδισμό, η ασθένεια Graves είναι μια κοινή αιτία.

Επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν διάφορα συστήματα του σώματος, τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Graves μπορεί να είναι ευρεία και να επηρεάζουν σημαντικά τη γενική ευεξία. Αν και η νόσος μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, είναι πιο συχνή στις γυναίκες και πριν την ηλικία των 40 ετών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου του Graves περιλαμβάνουν:

  • Ταχυπαλμία, συχνά περισσότερο από 100 παλμούς ανά λεπτό.

  • Ανησυχία, οξυθυμία

  • Τρόμος των χεριών (Τρέμουλο)

  • Απώλεια βάρους, ενώ η λήψη τροφής είναι ίδια ή και περισσότερη από την συνηθισμένη

  • Δυσανεξία στις υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη εφίδρωση

  • Απώλεια των μαλλιών

  • Εύθραυστα νύχια

  • Μυϊκή αδυναμία

  • Διαταραχές κενώσεων

  • Διαταραχές έμμηνου ρύσεως.

  • Αυξημένη πιθανότητα αποβολής

  • Οφθαλμοπάθεια Grave’s με ή χωρίς εξόφθαλμο (προεξοχή των ματιών)

  • Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, ιδιαίτερα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών

  • Επιταχυνόμενη απώλεια ασβεστίου από τα οστά

Αιτίες

Η ασθένεια Graves προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αν και ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ακόμα άγνωστος.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικοί στόχοι για τη νόσο του Graves είναι να αναστέλλουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και να εμποδίζουν την επίδραση των ορμονών στο σώμα.

Ορισμένες θεραπείες περιλαμβάνουν:


Ραδιενεργή θεραπεία με ιώδιο

Με αυτή τη θεραπεία, παίρνετε ραδιενεργό ιώδιο από το στόμα. Επειδή ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο για να παράγει ορμόνες, το ραδιενεργό ιώδιο εισέρχεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς και η ραδιενέργεια καταστρέφει τα υπερδραστήρια θυρεοειδή κύτταρα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό προκαλεί τη συρρίκνωση του θυρεοειδούς αδένα και τα συμπτώματα μειώνονται σταδιακά, συνήθως για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Αντι-θυρεοειδή φάρμακα

Τα αντι-θυρεοειδή φάρμακα παρεμβαίνουν στη χρήση του ιωδίου από το θυρεοειδή για την παραγωγή ορμονών. Αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν προπυλοθειουρακίλη και μεμιμαζόλη (Tapazole).

Επειδή ο κίνδυνος ηπατικής νόσου είναι πιο κοινός με την προπυλοθειουρακίλη, η μεμιμαζόλη θεωρείται η πρώτη επιλογή όταν οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα.

Όταν τα δύο αυτά φάρμακα χρησιμοποιούνται μόνα τους, μπορεί να εμφανιστεί υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού σε μεταγενέστερο χρόνο. Ωστόσο, η λήψη του φαρμάκου για περισσότερο από ένα χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Τα φάρμακα κατά του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πριν ή μετά τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ως συμπληρωματική θεραπεία.

Βήτα-αποκλειστές

Αυτά τα φάρμακα δεν εμποδίζουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αλλά εμποδίζουν την επίδραση των ορμονών στο σώμα. Μπορούν να παρέχουν αρκετά γρήγορη ανακούφιση από ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, τρόμο, άγχος ή ευερεθιστότητα, δυσανεξία στη θερμότητα, εφίδρωση, διάρροια και μυϊκή αδυναμία.

Οι αναστολείς βήτα δεν συνταγογραφούνται συχνά σε άτομα με άσθμα, επειδή τα φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν κρίση άσθματος.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του θυρεοειδούς (θυροειδεκτομή ή υποογκική θυρεοειδεκτομή) είναι επίσης μια επιλογή για τη θεραπεία της νόσου του Graves. Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα θα χρειαστείτε θεραπεία για να παρέχετε στο σώμα σας κανονικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Οι κίνδυνοι από αυτή τη χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν πιθανή βλάβη στο νεύρο που ελέγχει τις φωνητικές χορδές και τους μικροσκοπικούς αδένες που βρίσκονται δίπλα στον θυρεοειδή αδένα (παραθυρεοειδείς αδένες). Οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν μια ορμόνη που ελέγχει το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες υπό τη φροντίδα ενός χειρούργου που έχει εμπειρία στη χειρουργική του θυρεοειδούς.

Τρόπος ζωής

Αν έχετε ασθένεια Graves, κάνετε την ψυχική και σωματική σας ευημερία προτεραιότητα:

Το να τρώτε καλά και να ασκείστε μπορεί να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα γενικά. Για παράδειγμα, επειδή ο θυρεοειδής ελέγχει τον μεταβολισμό σας, μπορεί να έχετε μια τάση να κερδίσετε βάρος όταν διορθωθεί ο υπερθυρεοειδισμός. Τα εύθραυστα οστά μπορούν επίσης να εμφανιστούν με τη νόσο του Graves, και οι ασκήσεις που φέρουν βάρος μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

Η χαλάρωση του στρες όσο μπορείτε μπορεί να σας βοηθήσει καθώς το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη νόσο του Graves. Ακούγοντας μουσική, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή περπατώντας, μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας βάλει σε ένα καλύτερο πλαίσιο σκέψης. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα πλάνο που ενσωματώνει καλή διατροφή, άσκηση και χαλάρωση στην καθημερινή σας ρουτίνα.

*Ως αυτοάνοσες ασθένειες (autoimmune diseases) ορίζονται εκείνες οι ασθένειες που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό

Πηγή: mayoclinic.org

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page