top of page
Αναζήτηση

Κάπνισμα: Τι επηρεάζει, πώς προκαλεί τον κίνδυνο καρκίνου και πόσο χρόνο χρειάζεται;

Τα φίλτρα και τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη δεν διαφέρουν.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι καπνιστές τείνουν να αλλάζουν τον τρόπο που καπνίζουν για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για νικοτίνη, για παράδειγμα παίρνοντας μεγαλύτερες ρουφηξιές ή κάπνισμα περισσότερων τσιγάρων.

Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου. Εάν δεν είστε σε θέση να το κόψετε απότομα, εντελώς, μειώνοντας τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο αριθμός των ετών που καπνίζετε επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου πιο έντονα από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε την ημέρα.

Για παράδειγμα, το κάπνισμα ενός πακέτου την ημέρα για 40 χρόνια είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα δύο πακέτων την ημέρα για 20 χρόνια.

Οι σοβαρές βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος δεν μπορούν να ακυρωθούν ακολουθώντας έναν κατά τα άλλα υγιή τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση της υγείας και η υγιεινή διατροφή. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να εγκαταλείψετε πλήρως το κάπνισμα.

Πώς το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο;

Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο είναι η καταστροφή του DNA μας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών γονιδίων που μας προστατεύουν από τον καρκίνο.

Πολλές από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν βλάβη στο DNA, όπως βενζόλιο, πολώνιο-210, βενζο(α)πυρένιο και νιτροζαμίνες.

Αυτό είναι ήδη άσχημα νέα, αλλά χειροτερεύει και με άλλες χημικές ουσίες στα τσιγάρα. Για παράδειγμα, το χρώμιο κάνει δηλητήρια όπως το βενζο(α)πυρένιο να κολλήσει πιο έντονα στο DNA, αυξάνοντας τις πιθανότητες σοβαρής βλάβης και χημικές ουσίες όπως το αρσενικό και το νικέλιο να παρεμποδίζουν τις οδούς για την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου DNA.

Αυτό καθιστά ακόμη πιο πιθανό ότι τα χαλασμένα κύτταρα τελικά θα μετατραπούν σε καρκινικά.

Οι καπνιστές είναι επίσης λιγότερο ικανοί να χειρίζονται τοξικές χημικές ουσίες από εκείνους με υγιείς πνεύμονες και αίμα. Οι χημικές ουσίες στον καπνό των τσιγάρων καθιστούν πιο δύσκολο για τους καπνιστές να εξουδετερώνουν ή να απομακρύνουν τις τοξίνες και μπορούν να κάνουν λιγότερο αποτελεσματικό το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Πόσο χρόνο χρειάζεται;

Χρειάζεται συνήθως πολλά χρόνια, για την καταστροφή του DNA από το κάπνισμα για να προκαλέσει καρκίνο.

Τα σώματα μας έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν κάποιες βλάβες, αλλά είναι δύσκολο για τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον αριθμό επιβλαβών χημικών ουσιών στον καπνό.

Ωστόσο, έρευνα έχει δείξει ότι με κάθε 15 τσιγάρα υπάρχει μια αλλαγή DNA που θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση ενός καρκινικού κυττάρου.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να εγκαταλείψουμε το κάπνισμα νωρίτερα και όχι αργότερα.

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page