top of page
Αναζήτηση

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.): Αυτό το Πάσχα ταξιδεύουμε με ασφάλεια!


Συμβουλές από το Ι.Ο.ΑΣ. για ένα ασφαλές ταξίδι

- Πριν από κάθε ταξίδι, να ελέγχουμε το όχημα με το οποίο θα κινηθούμε ώστε να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας (έλεγχος πίεσης ελαστικών, στάθμης υγρών, συμπλέκτη, φρένων κ.α.).

- Αποφύγετε να αναχωρήσετε νύχτα (από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί)

- Φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ενώ σε περίπτωση λήψης φαρμάκων πρέπει πριν, να διαβάσουμε εάν υπάρχει απαγόρευση οδήγησης στις σχετικές οδηγίες. [ Το 24% των Ελλήνων, δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις, πάσχει από χρόνια έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και επομένως βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο όταν πιάνει το τιμόνι ].

- Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φροντίζουμε να κάνουμε -κάθε δύο ώρες- στάσεις για ξεκούραση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.

- Μη διστάζετε να παραχωρήσετε το τιμόνι αν είσαστε κουρασμένοι. Ταξιδέψτε με φίλους, ώστε ο οδηγός να μπορεί να αλλάζει συχνά.

- Χρησιμοποιούμε όλοι οι επιβάτες ζώνη ασφαλείας ενώ τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα στις πίσω θέσεις, μέχρι την ηλικία των 12 ετών (έως βάρος 36 κιλά ή/και ύψος 1,35 μέτρα).

- Έχουμε εύκολα προσβάσιμο όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο, πρώτες βοήθειες, ανακλαστικό γιλέκο, φακό) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

- Τοποθετούμε τις πιο βαριές βαλίτσες και τα μεγάλα αντικείμενα στο χώρο αποσκευών με τρόπο που να εφάπτονται στην πλάτη των πίσω καθισμάτων ενώ, παράλληλα, δένουμε όλες τις αποσκευές με δίχτυ πρόσδεσης.

- Προσέχουμε να μην υπάρχουν ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου διότι σε περίπτωση ανατροπής ή εκτροπής του οχήματος υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού των επιβατών.

- Διατηρούμε τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας ώστε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης για την αποφυγή ενός ατυχήματος, σεβόμαστε την προτεραιότητα, οδηγούμε αμυντικά και συμπεριφερόμαστε με ευγένεια.

- Κινούμαστε με κατάλληλη – βάσει των εξωτερικών συνθηκών και των νόμιμων ορίων – ταχύτητα καθώς το 33% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην υπερβολική και ακατάλληλη ταχύτητα.

- Παραμένουμε συγκεντρωμένοι στο δρόμο καθώς η απόσπαση της προσοχής του οδηγού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου (χρήση κινητού τηλεφώνου, δυνατή μουσική, έντονες συζητήσεις κ.ά.).

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page