top of page
Αναζήτηση

5 τρομακτικές συνέπειες της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δεν είναι ιστορικά γνωστά για τη χρήση απαισιοδοξίας, αλλά πρόσφατα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών.

Ο διευθυντής του CDC, Tom Frieden, προειδοποίησε για τα "βακτήρια εφιάλτη", εκείνα που έχουν αναπτύξει άμυνα κατά των σύγχρονων αντιβιοτικών. Αυτό οδηγεί σε στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες λοιμώξεις, ενώ οι ειδικοί κάνουν βήματα για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά και να βελτιώσουν τις δυνατότητες για το μέλλον σε όλο τον κόσμο.

1. Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τις περιπτώσεις θανατηφόρας διάρροιας στα παιδιά

Μια νέα μελέτη CDC δείχνει ότι τα παιδιά που λαμβάνουν αντιβιοτικά ανώτερης αναπνευστικής λοίμωξης είναι πιο επιρρεπή σε επιθετικά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη των βακτηρίων που είναι κοινώς γνωστά ως C. diff.

"Όταν τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται λανθασμένα, τα παιδιά μας τίθενται αναπόφευκτα σε κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από C. difficile και επικίνδυνων μολύνσεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά", ανέφερε ο Frieden σε πρόσφατη δήλωση.

Το C. diff, ένα βακτήριο που βρίσκεται στο ανθρώπινο έντερο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάρροια και είναι υπεύθυνο για 250.000 λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς και 14.000 θανάτους κάθε χρόνο μεταξύ παιδιών και ενηλίκων!

2. Τα αντιβιοτικά μπορούν να αναστατώσουν την ευαίσθητη καλή χλωρίδα

Τα έντερά σας περιέχουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια διαφόρων στελεχών.

Ενώ μερικά μπορεί να είναι θανατηφόρα, υπάρχει φυσική ισορροπία στο έντερο που μπορεί να χαλάσει από τα αντιβιοτικά. Αυτά τα χρήσιμα βακτήρια, γνωστά ως καλή χλωρίδα, υποστηρίζουν την ανοσία και την σωστή πέψη.

Τα επιθετικά αντιβιοτικά, αν και χρήσιμα αν έχετε μια σοβαρή λοίμωξη, μπορούν να εξαλείψουν πολλά καλά βακτήρια ενώ αφήνουν εκείνα τα άνοσα σε αντιβιοτικά να ανθίσουν. Αυτό συμβαίνει με λοιμώξεις από διαρροϊκές διαταραχές C. diff.

Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα τα παιδιά, είναι ευάλωτοι στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των περιττών αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων των διαρκών αλλαγών στην καλή τους χλωρίδα.

3. Βοηθήστε τα αντιβιοτικά να διδάξουν τα καλά βακτήρια να γίνουν κακά

Τα βακτηρίδια έχουν αναπτύξει άμυνα κατά των αντιβιοτικών μέσω της οριζόντιας γονιδιακής μεταφοράς.

Ουσιαστικά, τα βακτήρια δεν χρειάζεται να αναπαράγουν την γενετική τους προστασία από τα αντιβιοτικά. Μπορούν απλά τα γονίδια να τα περάσουν.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια περνούν από το παχύ έντερο.

Μια μελέτη από το Birkbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που κυκλοφόρησε δείχνει πώς τα βακτήρια εκκρίνουν γονίδια μεταξύ των μεμβρανών, δίνοντας πιθανώς στους επιστήμονες μια ένδειξη για το πώς να σταματήσει η γονιδιακή μεταφορά.

4. Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τα περιστατικά ανίατης γονόρροιας

Μαζί με το C. diff, το CDC παρακολουθεί επιθετικά τις περιπτώσεις γονόρροιας ανθεκτικής στα αντιβιοτικά.

Αυτή η ανυπόφορη γονόρροια έχει συνδεθεί με τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, την έκτοπη εγκυμοσύνη, τη στειρότητα και τις νεογνικές μολύνσεις των ματιών, μεταξύ άλλων καταστάσεων.

Ένα ειδικό στέλεχος, το Neisseria gonorrhoeae, έχει αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία αυτών των μολύνσεων. Επί του παρόντος, τα αντιβιοτικά κεφαλοσπορίνης είναι τα πρότυπα της CDC για την καταπολέμηση της ανθεκτικής γονόρροιας.

Η αναδυόμενη απειλή ανησυχεί και είναι απαραίτητη η καλύτερη κατανόηση της επιδημιολογίας των βακτηριδίων.

5. Τα αντιβιοτικά προκαλούν αύξηση του κόστους των φαρμάκων και νοσηλίων των νοσοκομείων

Η περαιτέρω αντίσταση στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται, τα συνηθέστερα κοινά αντιβιοτικά - συμπεριλαμβανομένων πολλών διαθέσιμων ως γενόσημα - πρέπει να αποσυρθούν.

Ο μέσος ασθενής που αντιμετωπίζει μια ανθεκτική στα αντιβιοτικά λοίμωξη μπορεί να περιμένει ιατρικό λογαριασμό μεταξύ $18.588 και $ 29.069.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page