top of page
Αναζήτηση

Αλκοόλ: Τι είναι και συμβουλές για το πώς να πίνετε υπεύθυνα


Το αλκοόλ το οποίο αναφέρεται συνήθως σε ποτά όπως μπύρα, κρασί ή οινοπνευματώδη που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, είναι ένα νόμιμο φάρμακο που αλλάζει διάθεση και ανήκει στην τάξη ναρκωτικών φαρμάκων που είναι γνωστά ως «κατασταλτικά».

Αυτό δεν σημαίνει ότι το αλκοόλ σας προκαλεί κατάθλιψη (αν και μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα).

Σημαίνει ότι επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα και εμποδίζει πολλές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου, επηρεάζοντας επίσης σχεδόν όλα τα κύτταρα και τα συστήματα του σώματος.

Όταν κάποιος πίνει αλκοόλ, απορροφάται στο αίμα μέσω των τοιχωμάτων του στομάχου και του λεπτού εντέρου και στη συνέχεια διαχέεται γρήγορα σε όλα τα μέρη του σώματος - συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Αν και ο ρυθμός απορρόφησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, του μεγέθους και της σύνθεσης του σώματος, της ηλικίας, της εμπειρίας από την κατανάλωση οινοπνεύματος, της γενετικής, της διατροφής και του μεμονωμένου μεταβολισμού, διαρκεί μόνο λίγα λεπτά για να φθάσει στον εγκέφαλο.

Το ήπαρ είναι το κύριο όργανο του σώματος που είναι υπεύθυνο για την αφαίρεση του αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματος. Επεξεργάζεται με σταθερό ρυθμό και συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα για να διασπάσει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός μόνο ποτού.

Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το αλκοόλ από το αίμα σας με εμετό, κρύο ντους ή να πιείτε καφέ ή άλλα ποτά καφεΐνης.

Συμβουλές στο πως να πίνετε

  • Προσέξτε τι πίνετε και βάλτε όρια στον εαυτό σας.

  • Ξεκινήστε με μη αλκοολούχα ποτά και εναλλάσσετε με αλκοολούχα ή δοκιμάστε ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα.

  • Φάτε πριν ή κατά τη διάρκεια όταν πίνετε.

  • Μην πίνετε και οδηγείτε.

  • Αν βγείτε έξω παρέα, κανονίστε ποιος θα οδηγήσει τον καθένα στο σπίτι. Εάν κανείς δεν θέλει να είναι ο υποψήφιος οδηγός, φέρτε αρκετά χρήματα για ταξί.

  • Αποφύγετε την ανάμειξη αλκοόλ και φαρμάκων.

  • Καταλάβετε ότι το αλκοόλ στο αίμα θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμα και αφού θα έχετε καταναλώσει το τελευταίο σας ποτό. Γενικά, δεν θα φτάσετε το μέγιστο επίπεδο μέχρι 45-90 λεπτά αφού το καταναλώσετε.

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page