top of page
Αναζήτηση

Μηνιγγίωμα: Τι είναι, συμπτώματα, θεραπεία


Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που σχηματίζεται σε μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό ακριβώς μέσα στο κρανίο.

Συγκεκριμένα, οι όγκοι σχηματίζονται στα τρία στρώματα των μεμβρανών που ονομάζονται μήνιγγες.

Αυτοί οι όγκοι συχνά αναπτύσσονται αργά. Το 90% είναι καλοήθεις (όχι καρκινικοί).

Συχνά, τα μηνιγγιώματα δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν απαιτούν άμεση θεραπεία. Αλλά η ανάπτυξη καλοήθων μηνιγγειωμάτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανάπτυξη αυτή μπορεί ακόμα και θανατηφόρα.

Τα μηνιγγιώματα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος όγκου που προέρχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, και εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Συμπτώματα

Επειδή τα περισσότερα μηνιγγιώματα αναπτύσσονται πολύ αργά, τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται βαθμιαία. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλοι

  • Επιληπτικές κρίσεις

  • Θολή όραση

  • Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια

  • Μούδιασμα

  • Προβλήματα ομιλίας

Θεραπεία

Εάν ο όγκος δεν προκαλεί συμπτώματα, συνιστάται συχνά η παρατήρηση. Θα πραγματοποιούνται τακτικές σαρώσεις εγκεφάλου (MRI) για να διαπιστωθεί εάν ο όγκος αναπτύσσεται.

Εάν η ανάπτυξη του όγκου απειλεί να προκαλέσει προβλήματα ή εάν τα συμπτώματα αρχίσουν να αναπτύσσονται, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Σ' αυτή τη περίπτωση ο χειρουργός αφαιρεί τότε τον όγκο - ή όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτόν.

Η τοποθεσία του μηνιγγιώματος θα καθορίσει πόσο προσβάσιμο είναι για τον χειρουργό. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία μπορεί να συρρικνώσει τον όγκο ή να αποτρέψει την ανάπτυξη οποιουδήποτε μεγαλύτερου όγκου.

Η ακτινοβολία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θανάτωση καρκινικών κυττάρων εάν ο όγκος είναι κακοήθης και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα τμήματα ενός όγκου που ο χειρουργός δεν μπόρεσε να αφαιρέσει.

Πηγή: www.webmd.com

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page