top of page
Αναζήτηση

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αναγνωρίστε τα πρώιμα σημάδια



Τι είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου.

Χωρίς αίμα, τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να υποστούν βλάβη ή να πεθάνουν με διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το πού συμβαίνει στον εγκέφαλο. Μπορεί να επηρεάσει το σώμα του ανθρώπου, την κινητικότητα και την ομιλία, καθώς και το πώς σκέφτονται και αισθάνονται.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία.


6 βασικά στοιχεία για τη θεραπεία εγκεφαλικού επεισοδίου


1. Η έγκαιρη αναγνώριση ενός επεισοδίου έχει μεγάλη διαφορά.

Η γνώση των σημείων του εγκεφαλικού επεισοδίου και η λήψη της θεραπείας σώζει γρήγορα ζωές και βελτιώνει στην ανάρρωση. Αν νομίζετε ότι κάποιος μπορεί να έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, κάντε αυτό το γρήγορο έλεγχο:

- Πρόσωπο: Είναι η μία πλευρά πεσμένη; - Χέρια: Σηκώστε και τα δύο χέρια. Είναι το ένα αδύναμο; - Ομιλία: Είναι το άτομο ικανό να μιλήσει; Μήπως οι λέξεις μπερδεύονται;

- Όραση: Υπάρχει απώλεια ή μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια;

- Πονοκέφαλος: Υπάρχει έντονος πονοκέφαλος εστιασμένος που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να υπάρχει γνωστή αιτία; - Χρόνος: Πράξτε γρήγορα και αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αμέσως.

2. Περίπου 1 στα 10 άτομα ανακάμπτουν πλήρως όταν φροντίζονται σε εξειδικευμένη μονάδα εγκεφαλικού επεισοδίου

Όλοι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο (ισχαιμικό ή αιμορραγικό) πρέπει να γίνουν δεκτοί σε μια εξειδικευμένη μονάδα εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία περιλαμβάνει έναν συγκεκριμένα σχεδιασμένο θάλαμο με μια εξειδικευμένη ομάδα.

3. Τα αντιπηκτικά φάρμακα αυξάνουν την πιθανότητα καλής έκβασης κατά 30%

Αυτή η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί έως 4,5 ώρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων σε πολλούς ασθενείς με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσο νωρίτερα δίνεται, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

4. Η θεραπεία της θρόμβωσης αυξάνει την πιθανότητα καλής έκβασης πάνω από 50%

Η θεραπεία της θρόμβωσης περιλαμβάνει την αφαίρεση θρόμβου αίματος και μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και να μειώσει την αναπηρία για πολλά άτομα με ισχαιμικό επεισόδιο που προκαλείται από μεγάλη απόφραξη των αρτηριών.

5. Η αποκατάσταση είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία θεραπείας Η αποκατάσταση αρχίζει στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία και να βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερη ανεξαρτησία με την πάροδο του χρόνου.

6. Ένας στους τέσσερις επιζώντες θα έχει κι άλλο ένα επεισόδιο Οι θεραπείες που εμποδίζουν άλλο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο περιλαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, αντιαιμοπεταλιακές θεραπείες, αντιπηκτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση (στεντ) για επιλεγμένους ασθενείς με σοβαρή στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για άλλο ένα εγκεφαλικό. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν το φαγητό, την ενεργό σωματική άσκηση, την διακοπή του καπνίσματος, τη διαχείριση του άγχους και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι εμφανίζεται κάποιο σύμπτωμα, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας, ή ζητήστε από οποιονδήποτε να σας πάει σε ένα νοσοκομείο.

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page