top of page
Αναζήτηση

Τι είναι η ενδοκρανιακή υπέρταση; Τα απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα της


Η πίεση του εγκεφάλου, επίσης γνωστή ως ενδοκράνια υπέρταση (IH), μπορεί να έρθει ξαφνικά ή να είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης.

Η χρόνια ενδοκράνια υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο, όγκο στον εγκέφαλο ή εγκεφαλική λοίμωξη.

Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή αν δεν γίνει διάγνωση και θεραπεία.

Η ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση - επίσης γνωστή ως ΙΙΗ, επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες στις ηλικίες των 20 και 30 ετών και έχει συνδεθεί με το υπερβολικό βάρος, προβλήματα ορμονών όπως το σύνδρομο Cushing, λήψη του αντισυλληπτικού χάπι, έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, λύκος και νεφροπάθεια.

Η αιτία της πάθησης δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Τα συμπτώματα της χρόνιας IH μπορεί να περιλαμβάνουν μια σταθερή κεφαλαλγία - η οποία μπορεί να είναι χειρότερη το πρωί και μπορεί να συμβεί με βήχα, θολή ή διπλή όραση, προσωρινή απώλεια όρασης, υπνηλία και ευερεθιστότητα.

Αν η IH έρθει ξαφνικά, θα μπορούσε να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή σε απόστημα του εγκεφάλου.

Νέα έρευνα

Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που δημοσιεύτηκε στην Science Translational Medicine, ανακάλυψε ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νέος τρόπος για μείωση της εγκεφαλικής πίεσης.

Το ΙΗΗ προκαλεί καθημερινή κεφαλαλγία και προκαλεί έντονες πιέσεις γύρω από τα νεύρα στο μάτι. Επίσης, προκαλεί μόνιμη απώλεια όρασης στο 25% των ατόμων που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

Πάνω από τρία χρόνια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ εξέτασαν εάν τα φάρμακα GLP-1, που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας, θα μπορούσαν να μειώσουν την ενδοκρανιακή πίεση.

"Οι θεραπείες για την ελάττωση της εγκεφαλικής πίεσης λείπουν και οι νέες θεραπείες χρειάζονται απεγνωσμένα", δήλωσε η Δρ. Alexandra Sinclair, του Ινστιτούτου Μεταβολισμού και Έρευνας Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Birmingham.

«Η τρέχουσα πρωτογενής θεραπεία στη ΙΙΗ είναι η ακεταζολαμίδη και αυτό δεν λειτουργεί καλά για πολλούς ασθενείς, ενώ παράλληλα έχει σοβαρές παρενέργειες που οι προηγούμενες δοκιμές μας έδειξαν ότι το 48% των ασθενών σταματούν να το παίρνουν."

"Έχουμε δείξει ότι ο GLP-1 extendin-4 μειώνει σημαντικά την πίεση του εγκεφάλου ραγδαία και δραματικά, περίπου 44% με σημαντικές επιδράσεις από μόλις δέκα λεπτά δόσης - τη μεγαλύτερη μείωση που παρατηρήσαμε σε οτιδήποτε δοκιμάσαμε προηγουμένως.

"Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι οι επιδράσεις διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες."

"Αυτά τα ευρήματα μεταφράζονται γρήγορα σε μια νέα στρατηγική θεραπείας για τη ΙΙΗ, καθώς οι GLP-1 είναι ασφαλή και ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας."

"Είναι επίσης πιθανό να αλλάξουν το παιχνίδι για άλλες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πίεση του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, του υδροκεφαλίου και του εγκεφαλικού τραύματος."

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που αυτή η νέα στρατηγική θεραπείας θα μπορούσε να κάνει μια αλλαγή ορόσημο για τη μελλοντική φροντίδα των ασθενών."

Τα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στο Βανκούβερ στη Διεθνή Συνάντηση της Εταιρείας Κεφαλαλγίας, ακολουθούμενη από τη συνάντηση της Βρετανικής Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται τώρα να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με αυξημένη εγκεφαλική πίεση.

Πηγή: www.express.co.uk

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page