top of page
Αναζήτηση

H ρομποτική στην υγεία


Ενώ υπάρχουν ανησυχίες για μηχανές που αντικαθιστούν άτομα (εργατικό δυναμικό), τα οφέλη είναι δελεαστικά.

Φανταστείτε πώς μια μηχανή που δεν χρειάζεται ύπνο ή φαγητό, δεν έχει προκαταλήψεις που τόσο συχνά έχουμε εμείς οι άνθρωποι, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς που είναι άρρωστοι και ευάλωτοι.

Με κάποια προετοιμασία και προοπτική, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ανθρώπινη αφή παραμένει στην ιατρική, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τους μεταλλικούς μας συμμάχους.

Για το λόγο αυτό, εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα ρομποτικής στην υγειονομική περίθαλψη.

Χειρουργική ακρίβεια

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια δυσάρεστη εμπειρία στην καλύτερη περίπτωση.

Οι λίστες αναμονής μπορούν να είναι μεγάλες ανάλογα με το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους.

Το daVinci βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχει χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη ποικιλία πεδίων, από το κεφάλι και το λαιμό μέχρι την ουρολογική χειρουργική.

Ο χειρούργος είναι σε πλήρη έλεγχο του συστήματος ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, καθώς το μηχάνημα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και ευελιξία, οι μικρότερες τομές με μεγαλύτερη ακρίβεια αρκούν για να έχει πρόσβαση στις προβληματικές περιοχές.

Ρομποτικές νοσοκόμες

Κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας οι ασθενείς αλληλεπιδρούν περισσότερο με τις νοσοκόμες.

Παίρνουν αίμα, ελέγχουν τις ζωτικές λειτουργίες σας, ελέγχουν την κατάστασή σας και φροντίζουν για την υγιεινή σας, αν χρειαστεί.

Είναι συχνά κουρασμένες σωματικά και ψυχικά από τα πολλές φορές εξαντλητικά καθήκοντα τους με το αποτέλεσμα να είναι συχνά μια δυσάρεστη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.

Οι ρομποτικές νοσοκόμες θα βοηθήσουν να φέρουν αυτό το βάρος στο μέλλον.

Έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες. Με αυτό τον τρόπο το προσωπικό έχει περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίσει ζητήματα που απαιτούν ανθρώπινες δεξιότητες λήψης αποφάσεων.

Ορισμένα ρομπότ μπορούν να πάρουν ακόμα και δείγμα αίματος!

Η δύναμη των εξωσκελετών

Τους έχετε δει σε ταινίες, τους εκμεταλλευόμαστε στα βιντεοπαιχνίδια και τώρα είναι εδώ στ'αλήθεια.

Με τη βοήθεια αυτών των συσκευών οι παράλυτοι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό νωτιαίου μυελού.

Μπορούν να δώσουν τη δύναμη για να επιτραπεί σε μια νοσοκόμα να σηκώσει έναν ηλικιωμένο ασθενή.

Ενώ έχουν πολλές συναρπαστικές χρήσεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σήμερα είναι δαπανηρές, οπότε τουλάχιστον για αρχή δεν θα είναι διαθέσιμες για όλους.

Ρομπότ σε όλα τα σχήματα και μεγέθη

Ρομπότ origami, παρά το μέγεθός του, είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Κατά την κατάποση, η κάψουλα που το περιέχει διαλύεται στο στομάχι του ασθενούς και ξετυλίγεται.

Ελεγχόμενη από τεχνικό με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων, μπορεί να επιδιορθώσει πληγές του στομάχου ή να αφαιρέσει με ασφάλεια ξένα αντικείμενα.

Υπάρχουν πολλά projects για την ανάπτυξη microbots που μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από τα σωματικά υγρά για να παραδώσουν φάρμακα ακριβώς εκεί που χρειάζονται ή ακόμα και για να επιδιορθώσουν χαλασμένα κύτταρα. Αν και τα περισσότερα από αυτά είναι μόνο θεωρίες σήμερα, αύριο θα μπορούσαμε πολύ καλά να καταπολεμήσουμε τις μολύνσεις με τη βοήθεια των nanobots που είναι κατασκευασμένα για να μιμούνται τα λευκά αιμοσφαίρια μας, κάνοντας πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική δουλειά στην καταστροφή των βακτηρίων.

Ρομπότ διανομής φαρμάκων

Όπως και με τους νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί επιβαρύνονται με καθήκοντα που θα μπορούσαν να εξαλειφθούν με τη χρήση της προχωρημένης ρομποτικής στην υγειονομική περίθαλψη.

Ένα ρομπότ μπορεί να επεξεργάζεται πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να κάνει πιο συγκεκριμένες συστάσεις μετά την εξέταση των διαθέσιμων ιατρικών δεδομένων του ασθενούς.

Διανομείς φαρμάκων θα μπορούσαν να λειτουργούν ως ΑΤΜ, οπότε ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, οι ασθενείς μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συνταγές τους. Εάν τα ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν για τέτοιου είδους εργασίες, οι φαρμακοποιοί θα είχαν το χρόνο και το κίνητρο να συμμετάσχουν στην κοινωνική πτυχή της θεραπείας: να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους με προληπτικά μέτρα, να δώσουν πρακτικές συμβουλές και να εξασφαλίσουν ότι η υγειονομική περίθαλψη γίνεται πραγματικά φροντίδα.

Η αλλαγή είναι συχνά τρομακτική και η ρομποτική στην υγειονομική περίθαλψη είναι μεγάλη.

Έχει τη δυνατότητα να κάνει τόσο πολύ καλό: να φέρει ιατρική περίθαλψη σε περιοχές όπου ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κανένας.

Να καταστήσει την παραγωγή και τη διανομή φαρμάκων φθηνότερη και αποτελεσματικότερη. Να ελαφρύνει το φορτίο των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα. Να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περπατήσουν ξανά.

Για να αποφύγουμε τους πιθανούς κινδύνους μιας τέτοιας τεχνολογικής επανάστασης, πρέπει να ενημερωνόμαστε για τα βήματα που κάνει η επιστήμη, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα και να προσαρμοστούμε στο μη-μακρινό μέλλον, όπου τα ρομπότ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο και συνεργάζονται στενά μαζί μας.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page