top of page
Αναζήτηση

Μπορεί ο καρκίνος να προληφθεί;


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εμφάνιση του καρκίνου εξαρτάται από τη μοίρα ή την κακή τύχη.

Μέσω της επιστημονικής έρευνας, γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος εξαρτάται στην πραγματικότητα από το συνδυασμό των γονιδίων μας, του περιβάλλοντός μας και τα πράγματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, τον οποίο είμαστε πιο σε θέση να ελέγξουμε.

Ο καρκίνος προκαλείται από βλάβη στο DNA μας, τις χημικές οδηγίες που λένε στα κύτταρά μας τι πρέπει να κάνουν.

Τα πράγματα που ερχόμαστε σε επαφή στο περιβάλλον μας, όπως οι ακτίνες UV ή μέσω του τρόπου ζωής μας, όπως οι χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο τσιγάρο, μπορούν να βλάψουν το DNA μας. Αυτή η ζημιά μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν ένα κύτταρο αναπτύξει υπερβολική βλάβη στο DNA του, μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται και να πολλαπλασιάζεται εκτός ελέγχου - έτσι αρχίζει ο καρκίνος.

Το οικογενειακό ιστορικό και τα κληρονομικά γονίδια

Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν το κατεστραμμένο DNA από τους γονείς τους, γεγονός που μπορεί να τους δώσει μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Για παράδειγμα, τα γονίδια BRCA συνδέονται με καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και άλλων καρκίνων. Αλλά η αναλογία των καρκίνων που προκαλούνται από κληρονομικά ελαττωματικά γονίδια είναι μικρή - οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο 2 ή 3 από τις 100 περιπτώσεις καρκίνου συνδέονται με κληρονομικά γονιδιακά σφάλματα.

Πόσοι καρκίνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο, περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με την ασθένεια.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να προληφθούν περισσότερες από 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου, κυρίως μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως:

Όχι στο κάπνισμα

Διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος

Τρώγοντας μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή

Περιορίζοντας το αλκοόλ

Απολαμβάνοντας τον ήλιο με ασφάλεια

Διατηρώντας την ενεργητικότητα

Κάνοντας ότι μπορείτε για να αποφύγετε ορισμένες λοιμώξεις (όπως HPV ή ηπατίτιδα)

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι όλα αυτά τα πράγματα συνδέονται με τον καρκίνο. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν βρει ότι 15 στους 20 ανθρώπους δεν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο και 18 στους 20 ανθρώπους δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Μπορούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής πραγματικά να κάνουν τη διαφορά;

Ναι, και όχι μόνο για τον καρκίνο.

Το 2008, μια μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ένας συνδυασμός τεσσάρων υγιεινών συμπεριφορών θα επηρέαζε την υγεία σας.

Αυτά ήταν: Όχι στο κάπνισμα. Διατηρώντας την ενεργητικότητα. Μετριάζοντας το αλκοόλ. Και το να τρώς πέντε ημερήσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Οι άνθρωποι που έκαναν και τις τέσσερις υγιείς συμπεριφορές απέκτησαν κατά μέσο όρο 14 χρόνια ζωής σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έκαναν κανένα από αυτά.

Είναι η πρόληψη μια εγγύηση;

Η «υγιεινή διαβίωση» δεν αποτελεί εγγύηση κατά του καρκίνου. Αλλά ανεβάζει τις πιθανότητες υπέρ σας, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι είναι δυνατό για έναν βαρύ καπνιστή να ζήσει μια ζωή χωρίς καρκίνο, ενώ κάποιος που δεν αγγίζει ποτέ τσιγάρα θα μπορούσε να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά πολλές μεγάλες μακροπρόθεσμες μελέτες δείχνουν σαφώς ότι οι άνθρωποι που δεν καπνίζουν ποτέ είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο από τους καπνιστές.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι προσεκτικοί οδηγοί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν πρόκειται ποτέ να εισέλθουν σε ατύχημα εξαιτίας γεγονότων πέρα από τον έλεγχό τους, αλλά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να το πάθουν από ότι οι απερίσκεπτοι.

Πηγή: www.cancerresearchuk.org

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page