top of page
Αναζήτηση

Οι κίνδυνοι από το παθητικό κάπνισμα στα παιδιά


Ακόμα και αν δεν καπνίζεις, όταν το παιδί αναπνέει κάποιου άλλου τον καπνό μπορεί να είναι επίσης θανατηφόρο. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί περίπου 3.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους από καρδιακή νόσο σε μη καπνιστές ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.

Εκατομμύρια παιδιά ζουν με παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία τους γιατί οι πνεύμονες εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Εάν καπνίζετε γύρω από τα παιδιά σας ή αν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα σε άλλα μέρη, μπορεί να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι έχετε συνειδητοποιήσει.

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν μόνο έξω εξακολουθούν να εκτίθενται σε χημικές ουσίες, σε παθητικό κάπνισμα. Ο καλύτερος τρόπος για την εξάλειψη αυτής της έκθεσης είναι να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τα παιδιά καπνιστών βήχουν περισσότερο και περνάνε δυσκολότερα ένα απλό κρυολόγημα.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως, βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ερεθισμό του οφθαλμού, και βράγχο φωνής.

Τα παιδιά με άσθμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε παθητικό κάπνισμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερες επιθέσεις άσθματος και μπορούν να είναι πιο σοβαρές, που απαιτούν νοσοκομείο.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν είναι και τα ίδια πιο πιθανό να καπνίσουν.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που καπνίζουν επηρεάζονται από τα ίδια προβλήματα υγείας που επηρεάζουν ενήλικες.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τα παιδιά αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων:

  • Φτωχή ανάπτυξη των πνευμόνων (με την έννοια ότι οι πνεύμονές τους δεν μεγαλώνουν σε πλήρη ανάπτυξη)

  • Καρκίνο του πνεύμονα

  • Καρδιακές παθήσεις

  • Καταρράκτη (μια ασθένεια των ματιών)

Εάν καπνίζετε, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας και την υγεία των παιδιών σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Το κόψιμο του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα παιδιά σας από το να εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.

Πηγή: healthychildren.org

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page