top of page
Αναζήτηση

Προστατέψτε τον εαυτό σας αυτό το καλοκαίρι: Η αλήθεια για 7 μύθους που αφορούν τον ήλιο


Καλοκαίρι σημαίνει περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, απολαμβάνοντας πολύτιμες στιγμές και καλό καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη ζημιά που μπορεί να προκύψει, μετά από έκθεση στον ήλιο.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι η νούμερο ένα αιτία του καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος - την πιο σοβαρή μορφή - με 8 στις 10 περιπτώσεις μελανώματος να συνδέονται με την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία UV.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν 10 κοινούς μύθους γύρω από ήλιο για να κρατήσουμε το δέρμα μας υγιές και να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης.

Μύθος #1: "Το Αντηλιακό είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψω τον εαυτό μου από τον ήλιο"

Όταν πρόκειται για την προστασία του δέρματος σας, υπάρχουν πολλά περισσότερα για να σκεφτείτε από το αντηλιακό. Το αντηλιακό δεν θα έπρεπε καν να είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς. Φροντίζοντας να περνάμε το χρόνο μας στη σκιά, ειδικά μεταξύ 11πμ και 3μμ, και να καλυπτόμαστε με ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου, είναι πολύ καλύτεροι τρόποι για να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια. Το αντηλιακό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ως υποστηρικτικό να προστατεύσει τα κομμάτια που δεν μπορείς να καλύψεις. Χρησιμοποιήστε ένα που έχει τουλάχιστον SPF30 - 50 και ανανεώνετε τακτικά.

Μύθος #2: "Το Μαυρισμένο δέρμα είναι σημάδι καλής υγείας"

Όχι, δεν είναι – το μαύρισμα είναι ένα σημάδι ότι το δέρμα σας προσπαθεί να προστατεύσει τον εαυτό του από τη ζημιά που κάνει ο ήλιος και σίγουρα δεν είναι ένα σημάδι της καλής υγείας. Ακόμα και η ερυθρότητα (κοκκινίζει), είναι ένα σαφές σημάδι ότι το γενετικό υλικό (DNA) στα κύτταρα του δέρματος έχει υποστεί βλάβη. Αυτό το είδος της βλάβης μπορεί να δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Μύθος #3: "Πρέπει να πάρω ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο για να πάρω αρκετή βιταμίνη D'

Ενώ είναι αλήθεια ότι όλοι χρειαζόμαστε λίγο ήλιο να κάνει την βιταμίνη D, για τους περισσότερους ανθρώπους σύντομη, περιστασιακή έκθεση στον ήλιο επιτρέπει στο σώμα να κάνει αρκετά, έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να κάνετε ηλιοθεραπεία ή να κινδυνεύσετε από ηλιακό έγκαυμα. Αφού έχετε εκτεθεί αρκετά, το σώμα σας θα αρχίσει να σπάει κάθε επιπλέον βιταμίνη D! - οπότε ακόμη περισσότερο στον ήλιο δεν θα βοηθήσει.

Μύθος #4: "Έχω ήδη καεί από τον ήλιο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να προστατεύσω τον εαυτό μου τώρα – η ζημιά έχει ήδη γίνει"

Όχι! Πρώτα απ ' όλα, το σώμα σας έχει εξελιγμένους μηχανισμούς επισκευής που μπορεί να διορθώσει κάποιες από τις βλάβες όταν έχεις καεί από τον ήλιο. Δυστυχώς, αυτοί οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης δεν είναι τέλειοι και με κάθε ηλιακό έγκαυμα, η βλάβη συσσωρεύεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επειδή αυτή η βλάβη είναι αθροιστική – αντί για ένα one-time γεγονός – δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αρχίσετε να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Μύθος #5: "Τα αντηλιακά αποκαθιστούν τη ζημιά από το ηλιακό έγκαυμα"

Όχι δεν το κάνουν. Ενώ το αντηλιακό μπορεί να απαλύνει τα δυσάρεστα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος, δεν θα επισκευάσει τη ζημιά που έγινε με το DNA μέσα στα κύτταρα. Έτσι, αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας αρχίζει να γίνεται κόκκινο, αναζητείστε σκιά και να καλυφθείτε αμέσως.

Μύθος #6: "Τα Αντηλιακά που είναι πιο ακριβά προσφέρουν καλύτερη προστασία"

Το πιο σημαντικό πράγμα στην πραγματικότητα το SPF ο βαθμός προστασίας, παρά η τιμή ή η μάρκα. Το πιο σημαντικό να θυμάστε είναι να βάζετε αρκετό αντηλιακό και να ανανεώνετε τακτικά.

Μύθος #7: "Δεν μπορώ να καώ από τον ήλιο, σε συννεφιασμένες ημέρες"

Ναι, μπορείτε! Οι ακτίνες UV μπορούν να περάσουν μέσα από τα σύννεφα, ακόμη και τις βροχερές μέρες. Ο κίνδυνος υπάρχει ιδιαίτερα σε άτομα που καίγονται εύκολα και/ή έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page