top of page
Αναζήτηση

Τι είναι το Cyber risk, πως το έγκλημα στοχεύει επιχειρήσεις και πως αντιμετωπίζεταιΟ κίνδυνος στον κυβερνοχώρο (Cyber risk) αναφέρεται συνήθως σε οποιονδήποτε κίνδυνο οικονομικής απώλειας, διακοπής ή βλάβης στη φήμη ενός οργανισμού που προκύπτει από την αποτυχία των συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών του. Ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως:


 • Εσκεμμένες και μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις της ασφάλειας για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών.

 • Αυθαίρετες ή τυχαίες παραβιάσεις της ασφάλειας.

 • Λειτουργικοί κίνδυνοι IT λόγω παραγόντων όπως η κακή ακεραιότητα του συστήματος.


Η κακή διαχείριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο μπορεί να σας αφήσει έκθετους σε ποικίλα εγκλήματα (Cybercrime), με συνέπειες που κυμαίνονται από διακοπή δεδομένων έως οικονομική εξαθλίωση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν επίσης στη μέση ενός εφιάλτη δημοσίων σχέσεων καθώς αγωνίζονται να ανακτήσουν τα χαμένα περιουσιακά τους στοιχεία και να αποτρέψουν περαιτέρω κλοπές.Πώς το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (Cybercrime) στοχεύει τις επιχειρήσεις


Μερικές από τις μεγαλύτερες απειλές στον κυβερνοχώρο προέρχονται από τη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things (IoT)). Καθώς τα δίκτυα διασκορπίζονται και περισσότερες συσκευές αναπτύσσουν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, θα πρέπει να εξελιχθούν και τα μέτρα ασφαλείας.


Ακολουθούν μερικοί συνήθεις λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις πέφτουν θύματα κυβερνοεπιθέσεων:


 • Οι ελλείψεις προσωπικού μπορεί να σας αφήσουν ευάλωτους. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να έρθουν από οπουδήποτε και θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε. Όλο και περισσότεροι υπάλληλοι πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και δεδομένης της πρόσβασής τους σε ευαίσθητες πληροφορίες, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. Ωστόσο, ακόμη και οι καλοπροαίρετοι υπάλληλοι μπορεί να είναι ένας αδύναμος κρίκος στην επιχείρησή σας: οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος και οι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα όταν τα συνημμένα email ανοίγονται και κοινοποιούνται τυχαία.

 • Το cloud computing προκαλεί την ασφάλεια. Το εργατικό δυναμικό είναι πιο ευκίνητο από ποτέ και όταν οι επιχειρήσεις κινούνται εκτός έδρας, τα παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας θα αποτύχουν. Καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συνδέονται με το cloud, η προστασία των δεδομένων μπορεί να γίνει πιο δύσκολη με τείχη προστασίας και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έλκονται όλο και περισσότερο από τον δυνητικά επικερδή στόχο.

 • Το Ransomware μπορεί να διεισδύσει σε δίκτυα. Είτε η επιχείρησή σας είναι συνδεδεμένη με το cloud είτε όχι, το ransomware είναι μια σοβαρή απειλή που μπορεί γρήγορα να εκτροχιάσει τις δραστηριότητές σας.


Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο


1) Εκπαιδεύστε τους εργαζόμενους. Στο σημερινό χώρο εργασίας, η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια – είναι ανάγκη. Αφιερώστε χρόνο για να διδάξετε στους υπαλλήλους:


 • Πώς να αναγνωρίζουν τις απειλές.

 • Πώς λειτουργούν οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

 • Πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.


2) Η προσομοίωση μιας επίθεσης phishing μπορεί να είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο διδασκαλίας. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναπτύξετε μια σαφή πολιτική ορθής χρήσης ιδιωτικών συσκευών (BYOD), μαζί με τις βέλτιστες πρακτικές WiFi και μια πολιτική μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να την μοιραστείτε με το προσωπικό σας.


3) Δίκτυα τμημάτων. Ανησυχείτε για το ποιος έχει πρόσβαση στα αρχεία σας; Διαχειριστείτε τα δικαιώματα χρήστη για να διασφαλίσετε ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα σύνολα δεδομένων και θυμηθείτε να κοινοποιείτε τυχόν αλλαγές που κάνετε στο δίκτυο.


4) Ενημέρωση λογισμικού. Διατηρήστε το λογισμικό ενημερωμένο, ώστε να υπάρχουν λιγότερες αδυναμίες για εκμετάλλευση από τους εγκληματίες. Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε ενημερώσεις κώδικα και άλλες επιδιορθώσεις λογισμικού μόλις γίνονται διαθέσιμες: η ενημέρωση του λογισμικού σας δεν θα σας προστατεύσει από όλες τις επιθέσεις, αλλά μπορεί να είναι αρκετό για να αποκλείσετε αυτοματοποιημένες επιθέσεις και τουλάχιστον να αποθαρρύνετε πολλούς χάκερ να προχωρήσουν .


5) Επενδύστε σε ένα καλό αμυντικό σύστημα. Εφαρμόστε μια εις βάθος προσέγγιση στο σύστημα πληροφορικής σας. Χρησιμοποιώντας πολλαπλά επίπεδα ελέγχων ασφαλείας – τείχος προστασίας, σύστημα αποτροπής εισβολής (IPS) και σύστημα άμυνας εισβολής (IDS) – διασφαλίζετε ότι το σύστημά σας διαθέτει επαρκή αντίγραφο ασφαλείας σε περίπτωση εκμετάλλευσης μιας ευπάθειας. Η ιδέα είναι να έχετε μια κατάλληλη μορφή άμυνας ενάντια σε κάθε είδους επίθεση που εμφανίζεται στο δρόμο σας.


6) Επιμείνετε στις πολιτικές σας. Η σύνταξη μιας λίστας πολιτικών και διαδικασιών για να διατηρήσετε την επιχείρησή σας ασφαλή είναι μια αρχή, αλλά θα πρέπει να δεσμευτείτε για την επιβολή αυτών των πολιτικών εάν θέλετε να αμυνθείτε ενάντια στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:


 • Δημιουργήστε πρωτόκολλο για όταν μια εταιρική συσκευή έχει χαθεί ή κλαπεί.

 • Πραγματοποιήστε ελέγχους για να βεβαιωθείτε ότι ακολουθούνται οι πολιτικές.


7) Να είστε προετοιμασμένοι για έκτακτη ανάγκη. Δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε θα έρθει μια επίθεση, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε εφεδρικές στρατηγικές και στρατηγικές ανάκτησης σε εφαρμογή και έτοιμες να ξεκινήσετε. Κρυπτογραφήστε όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά τους, αλλά και να έχετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πτώσης των συστημάτων. Όσο πιο προσεκτικά παρακολουθείτε τα συστήματά σας, τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να απαντάτε σε επιθέσεις.Ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο αυξάνεται καθώς εξελίσσεται το έγκλημα και ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό για μια επιχείρηση να έχει σε ισχύ ένα σύστημα προληπτικών μέτρων. Η διαχείριση κινδύνου είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο: εάν η αξιολόγηση κινδύνου υποδεικνύει ότι η επιχείρησή σας μπορεί να είναι πιο ευάλωτη από ό,τι νομίζατε, αξίζει να αναζητήσετε εξειδικευμένη κάλυψη ώστε να είστε ήσυχοι.


Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε στην πολιτική καλύψεών σας την Ασφάλιση Κινδύνου Κυβερνοχώρου (Cyber Risk Insurance), η οποία μπορεί να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για να σας βοηθήσει να χειριστείτε τις συνέπειες μιας παραβίασης απορρήτου, μαζί με κάλυψη που θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε σε περίπτωση που μια επίθεση στον κυβερνοχώρο ακινητοποιήσει τις δραστηριότητές σας.


Είστε έτοιμοι να αναλάβετε δράση;


Ζητήστε προσφορά!

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page