top of page
Αναζήτηση

Τι είναι τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου; Συμπτώματα και αιτίεςΗ φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD - Inflammatory bowel disease) είναι ένας όρος που περιγράφει διαταραχές που περιλαμβάνουν μακροχρόνια (χρόνια) φλεγμονή των ιστών στο πεπτικό σας σύστημα. Οι τύποι IBD περιλαμβάνουν:


Ελκώδης κολίτιδα. Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει φλεγμονή και πληγές (έλκη) κατά μήκος της επένδυσης του παχέος εντέρου (κόλον) και του ορθού.

Η νόσος του Κρον. Αυτός ο τύπος IBD χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της επένδυσης του πεπτικού σας συστήματος, η οποία συχνά μπορεί να περιλαμβάνει τα βαθύτερα στρώματα του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος του Crohn προσβάλλει συχνότερα το λεπτό έντερο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει το παχύ έντερο και όχι συχνά, το ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα.

Τόσο η ελκώδης κολίτιδα όσο και η νόσος του Crohn συνήθως χαρακτηρίζονται από διάρροια, αιμορραγία από το ορθό, κοιλιακό άλγος, κόπωση και απώλεια βάρους.


Για μερικούς ανθρώπους, η IBD είναι μόνο μια ήπια ασθένεια. Για άλλους, είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.Συμπτώματα


Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής και το πού εμφανίζεται. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και είναι πιθανό να έχετε περιόδους ενεργού ασθένειας που ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης.


Τα σημεία και τα συμπτώματα που είναι κοινά τόσο στη νόσο του Crohn όσο και στην ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνουν:


  • Διάρροια

  • Κούραση

  • Κοιλιακό πόνο και κράμπες

  • Αίμα στα κόπρανα

  • Μειωμένη όρεξη

  • Απροσδόκητη απώλεια βάρους


Πότε να επισκεφτείτε το γιατρό σας


Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε μια επίμονη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας ή εάν έχετε κάποιο από τα σημεία και συμπτώματα της νόσου. Αν και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου συνήθως δεν είναι θανατηφόρα, είναι μια σοβαρή ασθένεια που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.Αιτίες


Η ακριβής αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου παραμένει άγνωστη. Προηγουμένως, υπήρχαν υποψίες για τη διατροφή και το άγχος, αλλά τώρα οι γιατροί γνωρίζουν ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν, αλλά δεν είναι η αιτία της νόσου.


Μια πιθανή αιτία είναι μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει έναν εισβάλλοντα ιό ή βακτήριο, μια άτυπη ανοσοαπόκριση αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και στα κύτταρα του πεπτικού συστήματος.


Αρκετές γονιδιακές μεταλλάξεις έχουν συσχετιστεί με το IBD. Η κληρονομικότητα φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο στο ότι η IBD είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν μέλη της οικογένειας με τη νόσο. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με IBD δεν έχουν αυτό το οικογενειακό ιστορικό.Παράγοντες κινδύνου


Ηλικία


Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν IBD διαγιγνώσκονται πριν από την ηλικία των 30 ετών. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν τη νόσο μέχρι τα 50 ή τα 60 τους.


Φυλή ή εθνικότητα


Αν και η IBD είναι πιο κοινή στους λευκούς ανθρώπους, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φυλή. Τα κρούσματα αυξάνονται και σε άλλες φυλές και εθνότητες.


Οικογενειακό ιστορικό


Είστε σε υψηλότερο κίνδυνο εάν έχετε έναν στενό συγγενή — όπως γονέα, αδερφό ή παιδί — με την ασθένεια.


Κάπνισμα


Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός ελεγχόμενος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Crohn.

Το κάπνισμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ελκώδους κολίτιδας. Ωστόσο, η βλάβη του στη συνολική υγεία υπερτερεί κάθε όφελος και η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία του πεπτικού σας συστήματος, καθώς και να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.


Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα


Αυτά περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα), νατριούχο ναπροξένη (Aleve), νατριούχο δικλοφενάκη και άλλα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης IBD ή να επιδεινώσουν τη νόσο σε άτομα που έχουν.Πηγή: mayoclinic.org

Ετικέτες:

Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page