top of page
Αναζήτηση

Στεφανιαία Νόσος: Τι είναι, συμπτώματα, αντιμετώπιση


Η στεφανιαία νόσος (CAD) είναι μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και τη συσσώρευση λιπωδών εναποθέσεων κατά μήκος του εσώτερου στρώματος των στεφανιαίων αρτηριών.

Οι εναποθέσεις λίπους μπορούν να αναπτυχθούν από την παιδική ηλικία και να συνεχίσουν να πυκνώνουν και να διευρύνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτή η πάχυνση, που ονομάζεται και αθηροσκλήρωση, στενεύει τις αρτηρίες και μπορεί να μειώσει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά.


Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εκτιμά ότι πάνω από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από στεφανιαία νόσο, ο νούμερο ένα δολοφόνος ανδρών και γυναικών στις Η.Π.Α.

Παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο


Οι παράγοντες κινδύνου για CAD περιλαμβάνουν συχνά:


 • Κάπνισμα

 • Υψηλή LDL χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και χαμηλή HDL χοληστερόλη

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

 • Σωματική αδράνεια

 • Παχυσαρκία

 • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

 • Διαβήτης

 • Οικογενειακό ιστορικό


Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου είναι το κλειδί για την πρόληψη της νόσου και του θανάτου από στεφανιαία νόσο.Συμπτώματα


Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της νόσου με μερικά άτομα να μην έχουν συμπτώματα, άλλα να έχουν επεισόδια ήπιου πόνου στο στήθος ή στηθάγχης και άλλα να έχουν πιο έντονο πόνο στο στήθος.


Εάν πολύ λίγο οξυγονωμένο αίμα φτάσει στην καρδιά, ένα άτομο θα βιώσει πόνο στο στήθος που ονομάζεται στηθάγχη. Όταν διακόπτεται τελείως η παροχή αίματος, το αποτέλεσμα είναι καρδιακή προσβολή, με τον καρδιακό μυ να αρχίζει να πεθαίνει. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πάθουν έμφραγμα και να μην αναγνωρίσουν ποτέ τα συμπτώματα. Αυτό ονομάζεται «σιωπηλή» καρδιακή προσβολή.


Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν:


 • Αίσθηση βάρους, σφίξιμο, πίεση ή πόνο στο στήθος πίσω από το στέρνο

 • Πόνο που εξαπλώνεται στα χέρια, τους ώμους, τη γνάθο, το λαιμό ή την πλάτη

 • Δυσκολία στην αναπνοή

 • Αδυναμία και κόπωσηΑντιμετώπιση


Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:


 • Τροποποίηση παραγόντων κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να αλλάξετε περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την έλλειψη άσκησης, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το υπερβολικό βάρος και την υψηλή αρτηριακή πίεση.


 • Φάρμακα

Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν:


- Αντιαιμοπεταλιακά (αντιθρομβωτικά φάρμακα).

Αυτά μειώνουν την πήξη του αίματος. Η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη, η τικλοπιδίνη και η πρασουγρέλη είναι παραδείγματα αντιαιμοπεταλίακων.


- Αντιυπερλιπιδαιμικά.

Οι στατίνες, μια ομάδα φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σιμβαστατίνη, την ατορβαστατίνη και την πραβαστατίνη.

Τα δεσμευτικά του χολικού οξέος - κολεσβελάμη, χολεστυραμίνη και κολεστιπόλη - και το νικοτινικό οξύ (νιασίνη) είναι άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.


- Αντιυπερτασικά.

Αυτά μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Αρκετές διαφορετικές ομάδες φαρμάκων λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.


 • Στεφανιαία αγγειοπλαστική

Με αυτή τη διαδικασία, ένα μπαλόνι χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο αγγείο για να αυξήσει τη ροή του αίματος. Αν και η αγγειοπλαστική γίνεται σε άλλα αιμοφόρα αγγεία αλλού στο σώμα, η διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) αναφέρεται σε αγγειοπλαστική στις στεφανιαίες αρτηρίες για να επιτρέψει περισσότερη ροή αίματος στην καρδιά. Η PCI ονομάζεται επίσης διαδερμική διααυλική στεφανιαία αγγειοπλαστική (PTCA). Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαδικασιών PCI, όπως:


- Αγγειοπλαστική με μπαλόνι.

Ένα μικρό μπαλόνι φουσκώνεται μέσα στην φραγμένη αρτηρία για να ανοίξει η φραγμένη περιοχή.


- Stent στεφανιαίας αρτηρίας.

Ένα μικροσκοπικό πηνίο πλέγματος διαστέλλεται μέσα στην φραγμένη αρτηρία για να ανοίξει η φραγμένη περιοχή και αφήνεται στη θέση της για να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή.


- Αθηρεκτομή.

Η φραγμένη περιοχή μέσα στην αρτηρία κόβεται από μια μικροσκοπική συσκευή στο άκρο ενός καθετήρα.


- Αγγειοπλαστική με λέιζερ.

Ένα λέιζερ που χρησιμοποιείται για να «εξατμίσει» την απόφραξη στην αρτηρία.


- Παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας.

Συνήθως αναφερόμενη απλά ως "χειρουργική παράκαμψη" ή CABG, αυτή η χειρουργική επέμβαση γίνεται συχνά σε άτομα που έχουν πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και στεφανιαία νόσο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δημιουργείται ένα bypass με μόσχευμα ενός κομματιού φλέβας πάνω και κάτω από την φραγμένη περιοχή μιας στεφανιαίας αρτηρίας, επιτρέποντας τη ροή του αίματος γύρω από την απόφραξη. Οι φλέβες λαμβάνονται συνήθως από το πόδι, αλλά οι αρτηρίες από το στήθος ή το χέρι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μοσχεύματος παράκαμψης. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές παρακάμψεις για την πλήρη αποκατάσταση της ροής του αίματος σε όλες τις περιοχές της καρδιάς.Στη περίπτωση απλού check up της καρδιάς σας ή εμφάνισης οποιουδήποτε συμπτώματος καλέστε τον ιατρό σας.
Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org/

Ετικέτες:

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Αντίγραφο του Αντίγραφο του Αντίγραφο του Gold and Black Minimalist Monogram Personal Logo
bottom of page